Sukces opozycji w Brukseli. Konwencja Stambulska dla całej Unii!

Rada Europejska podjęła decyzję o przystąpieniu Unii Europejskiej do Konwencji Stambulskiej. Dokument jest uznany za najefektywniejsze narzędzie do zwalczania i zapobiegania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej

- Dzisiejsza decyzja to zwycięstwo dla naszych żon, partnerek, mam, czy córek. Dzięki Konwencji w Unii zyskujemy dodatkowy bezpiecznik; póki Polska będzie w Unii, póty Konwencja Stambulska będzie częścią naszego prawa. Cieszę się, że mogłem wspólnie z Arbą Kokalari dołożyć ten kamyczek w historii integracji europejskiej, Unia Europejska właśnie o tym jest – o współpracy i budowaniu sojuszy - mówi Łukasz Kohut, sprawozdawca odpowiedzialny za ten projekt z ramienia Parlamentu Europejskiego.

Co trzecia kobieta w Unii doświadczyła przemocy seksualnej, bądź fizycznej. Szacuje się, że to około 62 miliony Europejek. Dzisiejsza decyzja jest ostatnim etapem finalizacji długiego procesu, rozpoczętego w 2017 roku.

Europoseł Kohut wskazuje także na inne konsekwencje dzisiejszej decyzji: „W praktyce to co się dziś wydarzyło oznacza nie tylko szkolenia dla pracowników wymiaru sprawiedliwości, czy też skuteczniejsze procedury karne. Otwieramy także unijny parasol antyprzemocowy nad uchodźczyniami z Ukrainy. Przybywają one do krajów frontowych takich jak Polska, czyli na Węgry i na Słowację, gdzie zapisy Konwencji dotychczas nie obowiązywały. Dzięki podjętej dziś decyzji będą one częścią ich prawa, do którego należy prawo UE!”

Kolejnym etapem będzie wdrążenie konkretnych rozwiązań poprzez dyrektywy i rozporządzenia. Trwają już pracę w Brukseli nad rozporządzeniem w sprawie zwalczania przemocy przeciwko kobietom i przemocy domowej.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!