image_intro_alt

Kolejne posiedzenie Zarządu Nowej Lewicy w Radomiu - ocena ostatnich wydarzeń i przygotowań do kolejnych.

Za  nami  kolejne, trzecie  w tym roku  posiedzenie  Zarządu Nowej  Lewicy  w Radomiu.

Obradom przewodniczył i otworzył zebranie Waldemar Kaczmarski – Przewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu. Podczas  wczorajszego  spotkania  omówiliśmy   szereg  bardzo  istotnych  dla  Nowej Lewicy kwestii. Resized 20230516 170700001

1. Na  początku   dokonaliśmy  oceny udziału Nowej Lewicy w obchodach pierwszomajowych i pikniku, który  odbył  się  z  okazji  święta  1  Maja.

Piknik w  dniu  1  Maja  został  przez  członków  Zarządu  oceniony  bardzo  dobrze, zarówno  pod  względem organizacyjnym oraz   frekwencji  , atmosfery, ale  także   pozytywnie  oceniono  miejsce  pikniku  jak  również  całą  imprezę. Wobec  bardzo  pozytywnych  ocen  postanowiliśmy, że  podobne imprezy  powinny   być  stałym  elementem obchodów  święta  1 Maja  i  powinny  wpisać  się w  nasz  kalendarz  na  stałe. Niektórzy  uczestnicy  postulowali  aby  odbywać  takie  spotkania  ,w   tym  samym  miejscu  częściej, co  pozwoli  nam  na  utrzymywanie    stałych  i  bliższych  kontaktów  z  aktywem  nie  tylko  w mieście  ale  też  w  powiatach. Piknik  z okazji  1  Maja  był  dobrą  okazją do  zapoznania  się  także  z  działaczami z powiatów.

2. Kolejnym pkt. obrad była ocena wyjazdu delegacji Nowej Lewicy w Radomiu do Strasburga, gdzi jest znajduje się siedziba  Parlamentu  Europejskiego, Rady  Europy oraz  Europejskiego Trybunału Praw Człowieka

W  imieniu  uczestników  wyjazdu  studyjnego  do  Parlamentu  Europejskiego w Strasburgu na  zaproszenie  europosła  Roberta Biedronia, głos  zabrał  Bogdan Barszczyński , który  w imieniu  uczestników  poinformował  o  prgramie i przebiegu pobytu w Strasburgu.

3. Następnie  Waldemar Kaczmarski przedstawił  relacje  oraz  wnioski  ze spotkania służb  mundurowych, które  odbyło  się   w  miejscu  pamięci  w Lesie  Skaryszewskim. Z  ramienia  Lewicy  udział w  spotkaniu  wzięli  Waldemar  Kaczmarski  oraz Patryk Fajdek. Jednocześnie  nawiązując  do  tego  tematu  przedstawił  propozycję  zorganizowania  konferencji  na przełomie I/II dekady m-ca czerwca b.roku w  naszej  siedzibie z udziałem  przedstawicieli  służb  mundurowych oraz posła Marcina Kulaska oraz posła Pawła Krutula.

4. W  dalszej  części  obrad   rozmawiano  o  planach  związanych z  naszym dalszym   wsparciem  dla  mieszkańców  ulicy  Szeroka  Droga  oraz  ulicy  Wośnickiej, gdzie  znaczący udział w tym przedsięwzieciu/pomocy mają działacze radomskiej Lewicy.

5. Ważnym pkt. obrad  był  także  temat  związany  z  zaplanowanym   na  dzień  05 czerwca 2023 roku  Okrągłym  Stołem, który będzie miał miejsce w Radomiu  na  temat  psychiatrii  dziecięcej oraz  konferencją  prasową  poprzedzającą  to  ważne  wydarzenie,  zaplanowana  na  30 maja 2023r. W  posiedzeniu Okrągłego  Stołu  wezmą  udział  przedstawiciele różnych  organizacji, od parlamentu  młodzieżowego po  ekspertów, w  tym profesorów, specjalistów.  Będzie  to  szeroki  przekrój  uczestników, także  przy  udziale  dziennikarzy. W  związku  z tym  ważnym wydarzeniem  określono  zadania   związane  z organizacją Okrągłego Stołu.

6. Omówiliśmy  też  sprawy  organizacyjne  związane   z  wyjazdem   na   marsz w dniu 04 czerwca b.r. a  także  sprawy  związane  z  zaplanowana  konferencją  prasową  z okazji  Dnia  Matki.

7. W III dekadzie m-ca czerwca b.r. jest  zaplanowane   bardzo  ważne  wydarzenie  dla Nowej   Lewicy w Radomiu, a  mianowicie  spotkanie otwarte    parlamentarzystów  Lewicy  z  mieszkańcami   Radomia, oraz  ich  spotkania  na   targowiskach  radomskich . W  związku  z tym  ważnym  wydarzeniem rozdzielono  zadania, związane  z przygotowaniami do tego spotkania.

8. Również  poinformowano o  spotkaniu , które  odbędzie się za kilka dni  w Szydłowcu, gdzie  z  grupą  osób  zainteresowaną   utworzeniem struktur  Lewicy  w Szydłowcu, spotka się Daniel Oliszewski - sekretarz Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy oraz Waldemar Kaczmarski - wiceprzewodniczący Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej oraz Patryk Fajdek - wiceprzewodniczcy Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej.

9. Zobowiązano Przewodniczących kół do odbycia w m-cu czerwcu zebrań, gdzie tematem będą m.in. bieżące zadania związane z wyborami parlamentarnymi.

Resized 20230516 170609

11. W  dyskusji  padło  wiele  ciekawych propozycji  dotyczących    naszych  wspólnych  działań, z których  relacje  będą  sukcesywnie  przedstawiane  na  naszej  stronie  www  oraz  na  facebooku.

Galeria zdjęć z posiedzenia Zarządu:

[Opr. Jolanta Luty,AL]

Zdjęcia: Ewa Barszczyńska

Radom, dnia 18 maja 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!